Storsåta

Dette turområdet i Åsane består av to «gryter». I bunnen av den ene ligger Vinddalen, i den andre ligger Setervatnet. Vi pleier å gå fra Vinddalsvegen og varierer ruten hver gang. Den første turbeskrivelsen går opp via demningen ved Setervannet, opp på Raunefjellet og en avstikker til Storsåta. Turen blir kortere hvis en dropper Storsåta og følger kanten rundt Setervatnet. Den andre turbeskrivelsen går motsatt veg via Stallane og Ulskebjørnen, opp på Stangelifjellet og videre til Storsåta for så å gå ned via Raunfjellet og demningen. Se også turbeskrivelsen for Ulskebjørnen for flere alternativ. Det er også mulig å gå fra Hjortland, men det har vi ikke prøvd enda. Det kan lønne seg å se litt på kartet før/mens du går for å få en forståelse av hvordan området ser ut. Stiene har blitt mye mer brukt siden vi gikk her for første gang, så det kan være nokså sølete noen steder.

Hvordan komme hit: Kjør Ervikveien (gamleveien ut i Åsane) noen hundre meter nordover fra Eidsvåg og ta til høyre inn på Selvikveien. Kjør Vinddalsveien nesten helt til toppen til det er slutt på bebyggelsen. Det er flere lommer langs vegen der det går an å parkere.

Turbeskrivelse 1, Storsåta og Stangelifjellet: Turen begynner ved en bom på venstre side av Vinddalsvegen. Følg vegen etter bommen, den går raskt over på sti. Følg stien mot Setervatnet og ta til venstre før demningen. Følg stien opp på Raunfjellet (390 m.o.h) og gå på kammen med Setervatnet under deg. Du kan ta en avstikker til venstre frem og tilbake til Storsåta (434 m.o.h), eller fortsette rundt kammen. I enden av vannet tar du til høyre over Stangelifjellet og ned til Setervatnet igjen. Dette er samme vegen som er beskrevet ned fra Ulskebjørnen. Ved vannet holder du til venstre til du kommer ned til Vinddalsvegen. Ytterst på Stangelifjellet går det en sti ned til venstre, Sofusstien. Hvis du følger den, kommer du ned i Vinddalen og treffer vegen i krysset ved sauebeitet. Gpx ruten vår viser retur via Sofusstien.

Turbeskrivelse 2, via Stallane og Ulskebjørnen: Følg Vinddalsvegen videre til Stallane (ta til høyre i krysset ved sauebeitet og følg vegen videre). Rett før grinda inn til Stallane går det en bratt sti opp til Ulskebjørnen. Stien er kupert og går noen steder nærme kanten, og den kan være litt glatt hvis det er vått. Det er mange fine utsiktspunkt undervegs. Fra toppen går du innover fjellet og tar til venstre i stikrysset. Stien går ute på kammen. Følg stien til du kommer ned Vinddalsskaret. Her er det skilt bla til Hjortland. Du fortsetter opp bakken (ikke mot Hjortland). Hvis du vil sjekke inn på Stangelifjellet, tar du stien til venstre opp på fjellet og krysser over til høyre fra toppen. Hvis du ikke vil ha med denne toppen, tar du stien til høyre. Når du begynner å svinge rundt gryta, kommer du til en varde med et stikryss. Her kan du følge jubileumstien opp på Storsåta. Du må gå samme vei tilbake til varden og ta til høyre. Da kommer du etterhvert til Raunfjellet og ned til demningen. Det er ett sted på vei ned gjennom skogen etter Raunfjellet der stien deler seg. Her tar du til høyre. Vi brukte litt under 4 timer på turen.

  • 8 km
  • 443 m.o.h
  • 575 meter stigning
  • 4 timer
Her ses den ene «gryta». Setervatnet med demningen og Stangelifjellet på andre siden. Bak Stangelifjellet er Vinddalen.
Utsikt fra Storsåta
Stien opp fra Setervatnet
Total distance: 8.45 km
Max elevation: 436 m
Min elevation: 140 m
Total time: 03:03:06
Download file: Storsata og Raunfjellet_2020-04-25.GPX
Total distance: 7.89 km
Max elevation: 518 m
Min elevation: 186 m
Total time: 03:46:57
Download file: Ulskjebjørnen, Stangelifjellet, Storsåta 19.09.2021.gpx