Møsnuken

Det er flere ruter til Møsnuken i Os, men vi liker å starte med en bratt topptur til Linken (479 m.o.h). Fra Linken er det rundt 3 km på grei sti til Møsnuken. Undervegs kan du ta en kort avstikker opp på Tøsdalsfjellet for fin utsikt og innsjekk i Fjelltoppjakten. I GPX filen ser du ruten via Tøsdalsfjellet og Møsnuken og ned Møsnuken i retning fjorden. Det er litt bratt ned, og stien kan være noe krevende. Det er mange våte områder og mye stein. Vi gikk også innom Hegglandsfjellet. Det går fint å droppe den siste toppen og bare fortsette gjennom dalen, men det er kanskje litt finere å gå oppe i høyden hvis det er veldig vått.

Det er også mulig å gå samme vei tilbake fra Møsnuken, eller gå deler av veien tilbake og ta til venstre ned før Linken. Se denne turbeskrivelsen. Takk til Os Turlag for fantastisk jobb med tilrettelegging! Turen med 4 topper er rett under 10 km, men den blir litt kortere med mindre stigning hvis du dropper avstikkerne.

Turbeskrivelse: Kjør mot Os og ta til venstre ved Mekonomen bilverksted, mot Tøsdal. Her er det turparkering. Gå på gruset sti og ta til venstre i første kryss. Stien er lett å finne, men det er noe ulendt terreng med stein, jord og røtter. Det kan være glatt ved mye nedbør. Følg skilt til Møsnuken. Hvis du vil gå innom Tøsdalsfjellet, følger du skilt fra stien for en kort avstikker. Fra Møsnuken følger du stien ned mot fjorden, og tar til høyre inn i dalen. På kartet ser det ut til å være en annen og litt lenger sti ned som ikke er så bratt, men vi har ikke prøv den. Stien går gjennom steinetet terreng og myrer. Det er til dels krevende underlag. Hvis du vil ta en avstikker til Hegglandsfjellet, følger du skilt mot Heggland. Det går også an å gå om Borgafjellet, men vi tok av mot høyre og kom inn på stien vi fulgte ned fra Møsnuken. Hvis du ikke vil gå om Hegglandsfjellet, fortsetter du bare rett frem. Følg stien tilbake til parkeringsplassen.

Parkeringsplassen på Tøsdal er ikke så stor, og det kan være vanskelig å finne plass. Det er viktig å ikke parkere utenfor oppmerkede området. Det er mange som tenker at det ikke er så nøye om de parkerer på «gresset», men det er innmark hvor det blir dyrket fôr. Hvis en parkerer her, ødelegger en maten til dyrene. Det er imidlertid mange som kommer og går, så det er mulig å vente litt og se om det blir noe ledig.

Total distance: 9.55 km
Max elevation: 669 m
Min elevation: 93 m
Total time: 04:23:26
Download file: Linken, Møsnuken og Tøsdalsfjellet 05.09.2021.gpx