Solbakkefjellet

Solbakkefjellet (458 m.o.h) ligger mellom Bontveit og Hausdalen. Det er mulig å gå opp fra flere steder. Første gangen gikk vi en rundtur fra Frotveit. Vi gikk opp på nordsiden og langs ryggen i åpent og fint terreng. Her får en det lengste strekket med utsikt. Turen går ned på andre siden av fjellet, samme sted som en kommer opp fra Hausdalsvegen. Her går stien i skog, og siste delen av turen er grusveg. Turen fra hausdalsvegen er nokså lang, men lettgått. her går en stort sett på idyllisk sti i skogen, og høydemeterne er fordelt utover hele turen. Det er nokså vått i terrenget, særlig på truen fra Frotveit, så det er greit med gode sko. Vi møtte få turgåere de to gangene vi var der, så her er det nok plass til flere. God parkering er også en fordel.

Turbeskrivelse fra Frotveit.

Start ved Frotveit Skianlegg. Følg lysløypen et stykke og fortsett på grusveg. Etter ca 1,4 km tar du av på merket sti opp lia til høyre. Det var ikke så lett å se stien, selv om den er merket med rødt. Hvis du kommer ned mot Frotveitvannet, har du gått for langt. Opp mot hovedveien på venstre hånd ser du en gård. Stien går opp nesten parallelt med gårdsbygningen. Herfra er det ca 2,5 km til toppen. Fortsett videre over fjellet og ned i skogen. Etter litt under 2 km kommer du til Kjerringeskaret med en myr på høyre side. Vi fulgte stien langs myren og inn i skogen til vi kom til en grusveg. Det er også skiltet til Frotveit rett til venstre for myren, men vi prøvde ikke den stien. Følg grusvvegen rundt 3 km tilbake til start.

Utsikt til Hausdalshorga, Søre Gullfjellstopp og Osvidden.
Åpent landskap oppe på fjellryggen
Total distance: 10.78 km
Max elevation: 460 m
Min elevation: 174 m
Total time: 02:41:25
Download file: Solbakkefjellet_2020-06-24.GPX

Turbeskrivelse fra Hausdalsvegen

Kjør mot Os og ta av mot Hausdalen. Ta av til venstre på grus/asfaltveg etter den skarpe svingen (se veibeskrivelsen til parkeringspunkt). Her er det en grei parkeringsplass og flere parkeringsmuligheter videre oppover tømmervegen. Følg tømmervegen forbi bommen og videre oppover. Etter 700 meter tar du av til høyre. Det er skiltet til Solbakkefjellet, og godt merket med gult helte veien. Det går an å fortsette på tømmervegen et stykke til, men den går i en slynge mens stien går rett opp (snarveg). Det er god sti og idyllisk skogsterreng med noe innslag av myr. Når du nærmer deg toppen, åpner det seg litt opp og du får utsikt. Det er kanskje litt vått når det har vært nedbør, men det er klopper flere steder. På tilbakevegen gikk vi grusvegen ned der stien krysser vegen. Det ble noe lenger, men vi fikk fin utsikt i svingen. Det var også litt lettere å gå etter en lang tur med litt vondt i beina.

Utsikt fra tømmerveien på vei tilbake
Idyllisk skogssti
Total distance: 9.79 km
Max elevation: 488 m
Min elevation: 131 m
Total time: 02:40:56
Download file: Solbakkefjellet 04.06.2021.gpx