Jamnasåta og Bjødnanebbet

Denne turen i Vaksdal er spektakulær på en finværsdag. Den fineste utsikten får du allerede på Jamnasåta, etter knappe 2 kilometer med motbakke. Her ser du blandt annet Sørfjorden, Osterøy, Gullfjellet og Gråfjellet. Bakken opp er på ca 500 høydemeter, men det er verdt slitet når du ser den fantastiske utsikten. Hvis du vil gå til «insta-plassen» Bjødnanebbet, går du videre i rundt 1,5 km i relativt flatt terreng. Vi gikk en rundtur om Grånipa (806 m.o.h), som vi fant beskrevet på ut.no. På Grånipa er det flott fjellterreng med mange små vann, men ettter vår mening har du alt sett den fineste utsikten på Jamnasåta. Vi gikk turen i slutten av mai etter en tørr periode. Det er mye myr på toppen og mot Grånipa, så det vil nok være en annen opplevelse hvis det har vært mye nedbør. Både stien opp til Jamnasåta og ned mot Tjørnhaugen kan nok være glatte og litt vanskelige å gå hvis det er vått. Vi fikk også høre at det er mye flått når graset blir høyt i juli. Det var tydelig og god sti opp på Jamnasåta og ned fra Dyrdalsskaret. Mellom de punktene brukte vi gps og kart på telefonen, da det var vanskelig å finne stien. GPX filen vår er fra rundturen, med noen avstikkere, bla opp på Bjørnefjellet. Til tross for den fine dagen møtte vi bare hytteboere og 4 andre turgåere, og det kan jo være en fin avveksling fra Bergensområdet.

Turbeskrivelse til Jamnasåta og Bjødnanebbet:

Turen begynner i boligområdet i Flordalen i Vaksdal. Det går an å parkere langs vegen, eller nede i sentrum og gå opp. Stien begynner i en sving. Det er litt gjengrodd, men det står skilt til Jamnasåta. Stien går gjennom skogen og er lett å gå, men det er bratt oppoverbakke. Det er stidele undervegs. Vi tok til høyre, men vi tror begge stiene fører til Jamnasåta (den andre stien var rødmerket, men så ut til å være litt mer myrete). Etter 1,5 km kommer du ut av skogen til nydelig utsikt på 553 m.o.h. Her flater det litt ut, og det er lett å komme seg opp på Jamnasåta (636 m.o.h). Hvis du stopper turen her, blir det ca 4 km totalt. For å komme til Bjødnanebbet fortsetter du på stien og tar til venstre i bunnen av kleiva ved en rød hytte. Her gikk vi feil og ble vist i riktig retning av hytteboerne. Du krysser over noen myrer mellom et par vann, med Bjørnafjellet på høyre side. Det er en rødmerket sti der, men den kan være litt vanskelig å finne. Når du kommer nærmere fjellkanten ut mot Sørfjorden, ser du merkene. Vi brukte litt tid på å finne Bjødnanebbet, men så etter hvert at det er merket helt frem. Det står en liten pinne i bakken der det står Nebbet. Hvis du ikke finner stien, kan du se etter en stein som står rett opp ut mot fjellkanten. Nebbet ligger til høyre for denne, se etter et rødt merke på stein.

  • Krevende topptur
  • 7 km
  • 720 m.o.h
  • Ca 600 meter stigning
  • Ca 3 timer (vi gikk en annen vei ned)
  • Parkering i Flordalen
Vi lot oss friste til til et «instamoment» på Bjødnanebbet. Noen tar bilde fra en vinkel som får det til å se ut som om en henger ut over avgrunnen.

Turbeskrivelse videre fra Bjødnanebbet til Grånipa (rundtur):

Etter Bjødnanebbet gikk vi opp på Bjørnafjellet, men du kan gå samme vei tilbake. Det er ikke nødvendig å gå innom Bjødnanebbet heller, du kan gå opp mot hyttene når du kommer fra Jamnasåta. Vi fant ikke noen sti videre til Grånipa, men brukte gps og kart på telefonen. Vi gikk forbi en liten gul hytte og krysset bekken i gjelet rett nedenfor. Vi gikk opp på fjellryggen og fulgte varder (høye spisse steiner) til toppen av Grånipa. Det er avmerket en sti på kartet, men det gikk greit å finne frem uten stien. Vi gikk på venstre side av Fuglekjønna, og dreide svakt mot høyre. Når du kommer ned i Dyrdalsskaret, finner du merket sti. Her tok vi nesten en u-sving og fulgte stien slakt ned fjellsiden. Vi fulgte turbeskrivelsen fra ut.no, men det er sikkert mulig å krysse over før Dyrdalsskaret og gjøre turen litt kortere. Stien nedover er lett å gå og godt merket. Når du kommer til et hyttetun, er det nokså myrete og stien blir litt mer kupert et stykke. Så er det fin sti igjen helt ned til en grusveg. Ta til høyre i enden av grusvegen, og gå gjennom boligfeltet ned til E16. Det er undergang under vegen og du kommer ut ved Vaksdal senter. Herfra er det et par kilometer opp til stistart hvis du skal hente bilen.

  • Ca 12 km
  • 806 m.o.h
  • 880 meter stigning
  • Ca 6 timer med pauser
Merkepinner langs stien ned mot Tjørnhaugen
Total distance: 12.52 km
Max elevation: 833 m
Min elevation: 96 m
Total time: 06:18:40
Download file: Grånipa 30.05.2021.gpx