Ottanosa, Kjerringafjell og Heilhillerhornet

Dette er en nydelig og spennede rundtur i gamle Fusa kommune. Du kan gå den som en topptur opp og ned til Ottanosa eller Kjerringafjell, eller gå rundturen. På ut.no er ligger det også en lenger rundtur som ikke har med Kjerringafjell og Heilhillerhornet; Ottanosa rundt. Heilhillerhornet er en avstikker på slutten av turen og kan sløyfes hvis du har synes det er nok med to topper. Det er også mulig å ta en snarvei på slutten, men den har vi ikke prøvd selv.

På vei opp til Ottanosa har en nydelig utsikt det meste av vegen. Det er bratt, men stien er ganske god og det er lett å finne frem. Etter Ottanosa er stien rødmerket, men en må følge litt med for å se merkene. Terrenget mellom topperne er steinete, og en går litt ned og opp igjen til Kjerringafjell. Stien ned fra Kjerringafjell er kanskje ikke så passende for de med høydeskrekk eller dårlige knær, men vi synes den var flott. Det er en del steder stien går ut mot kanten av fjellet, og en god del steder en må «heise» seg ned da steinen danner høye trinn. Vi gikk feil ett sted, ellers fant vi rødmerkingen hele veien. Vi tok med den siste toppen siden vi deltar i Fjelltoppjakten. Vi er ikke 100% sikre på kilometermålingen, da vi målte 3,2 km opp til Ottanosa og det sto 4,2 på skiltet. Målingen vår med gps på klokker pleier å samsvare med ut.no, men det kan jo ha skjedd en feil her. Vi gikk hele turen i rolig tempo med mange fotopauser og kaffepause på toppen. Det er mye sau i fjellet her, så husk båndtvang.

Turbeskrivelse: Kjør til Hålandsdalen i gamle Fusa kommune og ta av mot Hålandsdalen leirskole. Kjør forbi avkjøselen til skolen og følg veien videre. På Solvang er det bomvei med avgift (50 kr) som kan betales med vips. Følg veien til ende til en stor parkeringsplass ved Heihiller. Turen er skiltet fra parkeringsplassen, som ligger på rundt 350 m.o.h. Vi fulgte skilt og rød merking til Ottanosa. Vi gikk først i lysløypa, og deretter på sti på tvers av lysløypa. Stien fortsetter i skog før en kommer ut i åpent terreng. Det er en del stein og røtter i stien, så det er nok best å gå når det ikke er for vått. Det er god stigning opp til toppen. Ett sted er det satt opp en kort stige. Mellom Ottanosa og Kjerringafjell kan du følge røde merker hele vegen, men noen av dem kan være vanskelige å oppdage. Det er også mulig å gå etter kartet på denne strekningen. Det er fin utsikt fra Kjerringafjell, da ser du også Gjønavatnet. Ned fra denne toppen vil vi anbefale å se etter meringen, da det er bratte stup ned på begge sider. Vi minstet bare merkinge ett sted, det var da vi kom ned på platået. Her skal du holde til venstre. Vi fulgte i stedet et sauetråkk i fjellsiden mot høyre, men vi så fort at det ikke var mulig å gå ned på den siden av platået. Det var ikke vanskelig å finne igjen merkingen på andre siden når vi skjønte at vi hadde gått feil. Da vi kom ned fra fjellet, kom vi til et stidele ved en myr. I følge kartet ved parkeringsplassen er det mulig å følge sti til høyre og gå tilbake til lysløypa. Vi gikk til venstre (skilt til Heilhiller og Heilhillserhornet.). Her kan du følge stien/merkingen forbi Heilhillerhornet og ned til vegen et stykke nedenfor parkeringsplassen. Det er litt myr og ellers skogsterreng. Vi gikk et lite stykke og fulgte så skilt opp til høyre mot Heilhillerhornet. Det går sti ned på sørøstsiden av toppen som møter stien du gikk opp fra. Se gjerne kartet på oppslagstavlen på parkeringsplassen.

Total distance: 10.67 km
Max elevation: 1011 m
Min elevation: 349 m
Total time: 05:57:42
Download file: Ottanosa 22.08.2021.gpx