Vardane

Vi ble tipset om Vardane av Terje, som bor i området. Dette er en virkelig fin tur med flott utsikt og god sti det meste av veien. Siden den starter på 340 høydemeter, er den heller ikke så tung. Stien var relativt godt merket fra Totræna skianlegg og opp på toppen. Utsikten er upåklagelig, og terrenget er fint å gå i. Det kan nok være litt vått etter nedbør, da det er mye myr. Allerede på vei opp fjellsiden kan en se Raudnipa, Hananipa, samt Bruviknipa på Osterøy. Du kan også se Fulgafjellet, Tveitakvitingen, Gullfjellet, Svinningen og Osvidden og utover fjorden forbi Os.

Etter at vi begynte med appen Fjelltoppjakten, har vi rotet oss opp i en del ulendt terreng i forsøk på å få med oss flest mulige poeng. I dette tilfellet gikk vi til Snilshaugen, som så ut til å være en del av en rundtur. På ut.no sto det at en kunne gå til Snilshaugen fra skianlegget på «delvis sti langs bekken». Det gikk greit å finne Snilshaugen fra Vardane, vi gikk etter kartet og noen varder og så haugen på god avstand. Det er bratt og ulendt ned fra haugen, og selv om vi prøvde flere nedstigninger, fant vi ikke en som var grei å gå. Vi fant heller ikke noe sti langs bekken og var nokså lei da vi endelig kom ned. Her måtte vi krysse flere myrer før vi kom tilbake til lysløypa. Hvis en vil ta begge toppene, anbefaler vi å gå tilbake samme vei som en kom og ikke gå ned fra Snilshaugen. GPX en vår viser mye frem og tilbake etter Vardane, men kan følges nokså direkte til Snilshaugen. Turbeskrivelsen under er bare til Vardane.

Turbeskrivelse: Ved Førland i Samnanger (etter Tysse), tar du av til venstre mot Kvitingen og Totræna skianlegg. Vegen inn er smal og en kjører ca 5 km før en kommer til skianlegget. Det er skiltet hele vegen (det er også skiltet til idresanlegg på Tveit, men en skal bare fortsette videre til det er skiltet Totræna). Her er det stor parkeringsplass med avgift (50 kr per dag om sommeren). Følg lysløypa i løyperetningen (opp mot venstre). Etter ca 800 meter kommer du til et skilt der det står Magasuget. Her tar du av på sti til venstre inn i skogen (skiltet til Fitjavannet). Stien deler seg noen ganger, men de ser ut til å møtes igjen. Ved den første store myren holdt vi til høyre, og ved den neste gikk vi rundt. Vi fulgte røde merker stort sett hele veien. Vi kom forbi den øverste setra, og derfra var det godt merket til toppen av Vardane.

Total distance: 8.91 km
Max elevation: 750 m
Min elevation: 390 m
Total time: 04:55:31
Download file: Vardane 06.08.2021.gpx