Sydpolen

Dette er en absolutt favoritt; Søre Gullfjellstoppen (også kalt Sydpolen) fra Hausdalen. Du kan gå den som en topptur, men vi gikk ned via Toro, som er åsen ved siden av. Du starter på den gamle militærveien i Brekkedalen, før du går bratt opp på Sydpolen. Det er utydelig sti ned på andre siden, så du må følge små varder ned til Gullfjellstjørnane. Nede i dalen treffer du varderekka som går til Gullfjellstoppen (den i nord), før du går over Toro og ned i Brekkedalen. Det er en spennende tur i litt forskjellig terreng. Vi gikk på en varm sommerdag i juni, og hadde en helt fantastisk tur. Gpx anbefales fra toppen og ned i dalen.

Turbeskrivelse: Start ved parkeringsplassen i Hausdalen, gå over broen og følg militærveien. Etter 2,7 km ser du en tydelig sti til venstre. Nå går det bratt oppover gjennom skogen og opp fjellsiden. Det er ikke vanskelig å se hvor du skal gå, og det er fin utsikt undervegs.Etter litt over 2 km med oppoverbakker, er du på toppen! Her har du fantastisk utsikt over Gullfjellsområdet.

Vi fortsatte ned på vestsiden mot Gullfjellstjørnane. Her er det små varder som går an å følge, men vi brukte en del tid på å finne ut hvor vi skulle gå. Terrenget er kupert og til dels bratt. Vi fylte vannflaskene i bekken fra Gullfjellstjørnane. Vi traff på varderekka og tok til venstre. Her møtte vi mange som gikk motsatt vei, de skulle til den nordre Gullfjellstoppen fra Osavannet. Vi gikk ned korketrekkeren og tok til venstre i stikrysset ved et vann. Går du til høyre, kommer du til Redningshytten. Følg stien opp på Toro og Hausdalsåsen. Følg stien hele veien ned kammen, til den svinger skarpt til venstre ved en mast. Her går det en traktorvei ned til militærveien. Ta til høyre på militærveien og gå tilbake til parkeringsplassen. Ved masten kan du også følge en sti rett frem. Den er litt kupert, men noe kortere enn traktorveien. Du kommer ned på militærveien nærmere parkeringsplassen. Vi tok snarveien denne gangen, som kommer frem av GPX filen.

På vei opp fjellsiden
På Sydpolen!
På vei ned til Gullfjellstjørnane
Hausdalshorga rett frem
Total distance: 15.91 km
Max elevation: 955 m
Min elevation: 97 m
Total time: 05:39:08
Download file: Sydpolen og Toro_2020-06-27.GPX