Krånipa

Vi fant Krånipa i appen SjekkUT, men turbeskrivelsen var vag og gpx’en unøyaktig. På ut.no er Krånipa med i en rundtur; Gullbotn – Krånipa – Holmevann – Raudnipa – Hananipa – Skulstad – Gullbotn. Vi hadde i utgangspunktet tenkt å gå opp på Krånipa og ned samme veg, men endte opp med å følge rådet til en kjentmann og gå en rundtur om Skulstad. Utsikten fra Krånipa er flott i alle retninger (se video under), og det er mye mindre folk enn på toppene i nærheten (Hananipa, Gullfjellet). Turen opp fra Gullbotn via Skåpet er for spesielt interesserte. Det er ikke merket, lite eller ingen sti og mye brake/einerbær og myr. Vi anbefaler ikke å gå turen uten kart. Turen ned via Skulstad er fin, da går du nedover kammen med fin utsikt. Vi fikk følge med samme kjentmann som nevnt over, og endte med å gå gjennom tunet til gården. Vi har tegnet inn den veien du bør gå for å unngå innamark og hager. Siste del av denne turen går gjennom myr. Det var tørt da vi gikk, men vanligvis er nok hele turen ganske våt. Konklusjonen er derfor; ta med gode sko og kart. Kanskje er det like greit å gå via Skulstad begge veger. Vi har satt turen som krevende fordi den mangler merking og fordi terrenget er tungt deler av turen. Vi brukte 4 timer, men minst en halv time gikk med til å lete etter sti og gå feil.

Turbeskrivelse: Start ved den store parkeringsplassen ved den Gullbotn kjonferansesenter (vi fant ingen skilt om parkering forbudt eller avgift, men det er også turparkering på andre siden av vegen). Stien går langs autovernet over broen, og fortsetter nedover en skogsveg forbi noen hytter og over elva. På ut.no er ruten tegnet gjennom et hyttetun. Vi gikk forbi hytta og fant en sti som gikk opp til høyre. Stien fortsatte på høyre side av bekken. Når du kommer et stykke opp i søkket, tar du til venstre opp på høyden som heter «Skåpet». Etter det må en følge terrenget skrått nordøstover opp på Krånipa. Vi brukte mye tid på å lete etter sti, men det er egentlig bare hjortetråkk. Etter ca 2 km kom vi til en stor myr. Her går det en sti i sørenden av myra et stykke oppover. Ellers må en bare prøve å følge terrenget og unngå einerbusker så godt som mulig. Det er bare 3 km til toppen, men det tok ganske lang tid å gå.

På vegen ned fulgte vi en tydelig sti ned kammen på nordsiden av fjellet (4). Den er ikke tegnet inn på kartet vi brukte, men var den tydeligste stien vi hadde funnet så langt. Når vi kom ned i skogen, gikk vi gjennom porten, gjennom beitet og ned til gården Skulstad (5). Vi hadde imidlertid ikke gått den veien hvis vi visste at den gikk over slåttemarken og gjennom tunet til gården. Rett før Skulstad (6) er det merket mot Hananipa, og det er nok den veien en bør treffe. Vi vil derfor anbefale å holde til høyre i stikryss etter at du har gått gjennom porten (blå linje vi har tegnet inn på kartet). Når en har kommet ned på vegen Søre Skulstad går en gjennom en åpning i gjerdet og så gjennom en port. Her tok vi av for tidlig, så gpx’en vår er helt feil. Gpx’en på ut.no er også feil (juni 2021). Den er tegnet over tunet til et hus, men ruten går egentlig lenger ned. Når en kommer ned til myrområdet er det heller ikke så lett å finne stien, men det går greit å følge myrområdet i sørlig retning. I myrområdet som heter Lonane, finner en sti på høyre side av myren. Den går tilbake til parkeringsplassen.

Total distance: 7.48 km
Max elevation: 734 m
Min elevation: 281 m
Total time: 03:55:34
Download file: Krånipa 06.06.2021.gpx