Skåldalsnipa

Skåldalsnipa er en lang oppoverbakke som egner seg godt til både treningstur og søndagstur. Det er god sti hele veien, og fin utsikt på toppen. Turen opp og ned samme vei er fin å gå om vinteren. Den er såpass populær at det alltid er tråkket opp sti. Det kan være greit å gå med brodder. Det kan blåse godt på toppen, vi har måttet snu fordi vi nesten blåste over kanten. Første gang vi gikk her, fulgte vi en rundtur som var beskrevet på ut.no. Den var helt grei, men i ettertid har vi gått ned samme vei som vi gikk opp. Det går an å gå videre til Skåldalsfjellet og Herlandsfjellet og komme ned ved Osavatn. Etter det vi har hørt, er det ikke tydelig sti, så det er greit å ha med kart. Selv om dette er en populær tur, har vi aldri hatt problem med å finne parkering.

Oppdatering: Da vi gikk denne turen i september 2021 var parkeringsplassen ved Espeland fangeleir stengt, og det var kommet parkeringsskilt langs vegen. Det var bare mulig å parkere på ene siden av veien mellom skiltene.

Turbeskrivelse: Start fra Espeland Fangeleir ved Unneland, Arna. Følg vegen rett frem til den går over på grusveg. Etter ca 800 meter fra fangeleiren, tar du av til venstre inn i skogen. Du må følge litt med for å se stien. Herfra er det lett å se hvor en skal gå. Terrenget er av og til litt vått med noen glatte steiner, men stort sett er det lett å gå. Turbeskrivelsen for rundturen finner du på ut.no: TiTur16 Skåldalsnipa-Raudtjørn. På gpx’en vår av rundturen så vi ikke stien og gikk for langt. Det er derfor med en liten ekstra sløyfe langs grusvegen.

Rundtur

  • 7,5 km
  • 495 meter stigning
  • 3 timer
Total distance: 6.86 km
Max elevation: 600 m
Min elevation: 124 m
Total time: 02:32:15
Download file: Skaldalsnipa_2020-10-11.GPX
Total distance: 10.5 km
Max elevation: 608 m
Min elevation: 87 m
Total time: 03:57:01
Download file: Skaldalsnipa_rundtur_2020-04-10.GPX