Hausdalshorga og Austefjellet

Hausdalshorga blir kalt «mini Besseggen» på grunn av den smale kammen mot Austefjellet. Det er en flott tur i et av favorittområdene våre, og du kan variere ruten etter tid og form. Det er bratt opp fra Øvstebø til Hausdalshorga, men da har du også gjort unna mange av høydemetrene. Utsikten er flott begge veier, både utover Hausdalen og Gullfjellet på ene siden og Dyrdalen og Dyrdalsvannet på andre siden. Denne turen starter fra parkeringsplassen på Bontveit og kan gås som en rundtur via Austefjellet og ned Dyrdalen. Dette er et myrlendt område, og særlig Dyrdalen kan være veldig våt. Vi anbefaler derfor å gå runden via Nobbane eller Slettegga og holde seg litt oppe i høyden. Turen via Slettegga er beskrevet nederst i dette innlegget. Vil du ha med alle fire innsjekkingene på Fjelltoppjakten, kan du følge denne ruten: 4-fjellstur fra Bontveit

Turbeskrivelse: Start på en av parkeringsplassene innerst i Bontveitdalen. Det er en parkeringsplass «på toppen» og en nede bak svingen. Følg hovedvegen videre ned til Lund, og ta til venstre inn Øvstebøveien. Følg vegen til den ender i et gårdstun. Her samler bøndene sauene om høsten, og du skal gjennom en kraftig sauegrind på venstre hånd. Etter grinda følger du en gammel setervei og senere sti som går langs Dyrdalselva. Når du kommer ut i åpent lende, tar du til høyre ved en seter. Gå ned til elven og kryss den flotte nye broen som er bygget på dugnad. Herfra er det sti opp på Hausdalshorga. Fortsett videre over kammen og videre til toppen av Austefjellet. Følg varderekken mot vest og ta av ned Norrønabakken mot Dyrdalen. Her kan du ta til høyre i stiskillet og gå over Hovden og videre på sti gjennom Bjørnastølene. Fra stølene følger du en gammel gårdsvei tilbake til parkeringsplassen.

For å spare et par kilometer, startet vi nærmere Øvstebø, og gikk derfor tilbake samme vei fra Dyrdalen. Da ble turen 10 km. Det er imidlertid ikke parkeringsplass her, så turbeskrivelsen er fra parkeringsplassen. Gpx for rundtur fra parkeringsplassen finner du på ut.no: Hausdalshorgi «MiniBeseggen»

Total distance: 13.25 km
Max elevation: 811 m
Min elevation: 234 m
Total time: 04:32:54
Download file: Hausdalshorgi_Austefjellet_2020-07-23.GPX

Alternativ rute: Hausdalshorgi, Austefjellet og Slettegga

  • 13,1 km
  • 784 og 808 m.o.h
  • 885 meter stigning
  • 5 timer

Denne ruten er den mist myrete vi har gått i dette området. Turen over Slettegga gir ikke samme utsikt utover Dyrdalsvannet som ruten over Nobbane gir, men blir erstattet av utsikt over Unneland isteden.

Total distance: 12.97 km
Max elevation: 854 m
Min elevation: 273 m
Total time: 05:42:17
Download file: Hausdalshorgi, Austefjellet og Slettegga 13.05.2021.gpx